В три държави  държави от Европейския съюз (ЕС) повече от 50% от брутния

...
В три държави  държави от Европейския съюз (ЕС) повече от 50% от брутния
Коментари Харесай

Евростат: 71 на сто от държавния дълг на България е деноминиран в евро

В три държави  държави от Европейския съюз (ЕС) повече от 50% от брутния  дълг на централното държавно управление е деноминиран в задгранична валута в края на 2022 година Това са  Хърватия (75%), България (71%) и Румъния (53%), заяви Евростат. Основният дял от дълга на тези страни в задгранична валута в края на 2022 година е деноминиран в евро. България и Румъния не са част от еврозоната, а Хърватия се причисли към еврозоната на 1 януари 2023 година, прецизират от европейската статистическа работа.

Дългът на централното държавно управление на страните от еврозоната е най-вече деноминиран в национална валута. За голямото болшинство от актуалните членове на еврозоната целият или съвсем целият (99%) от техния брутен дълг на централното държавно управление по номинална стойност е деноминиран в национална валута.

В  Европейски Съюз има обилни разлики във връзка с бранша, който държи брутния държавен дълг. Сред страните от Европейски Съюз, за които има налични данни, делът на общия държавен дълг, държан от бранша финансови корпорации в края на 2022 година е най-голям в Дания (75%), следван от Швеция (74%), Хърватия (67 %), Италия (64 %), Чехия (63 %) и Малта (60 %).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР